Friday, June 24, 2011

De Traditionele Porra van Antequera (Zuid-Spanje)

In het Zuiden van Spanje maken ze in de zomer van die overheerlijke koude soepen klaar. Eén daarvan is de Traditionele Porra van Antequera. Deze soep is zachter van smaak dan de gazpacho en heeft een dikkere substantie. Vraag wel voor een Porra en niet naar een Porro (dit is een joint), is mij eens overkomen, de ober vond dit wel grappig. Na 4 1/2 jaar in Spanje lukt het me nog steeds om de o en a door elkaar te husselen.

Ingredienten voor de Traditionele Porra van Antequera
  • 1 kg tomaten
  • 2 paprika's
  • 2 tenen knoflook
  • 3 gekookte eieren
  • 150 gr serrano ham in fijne blokjes
  • 3/4 glas olijfolie extra virgen
  • 2 lepels witte wijnazijn of sherry-azijn
  • zout naar smaak
  • een paar sneden brood van de dag ervoor
Bereiding van de Traditionele Porra van Antequera
  1. Spoel de tomaten en verwijder de schil en ontdoe ze van de zaden. Snij ze in stukken.
  2. Was de paprika en ontdoe deze van de zaadlijsten. Snij ook deze in stukken.
  3. Pel de knoflooktenen en snij in grove stukken.
  4. Verkruimel het brood in kleine stukjes. Je kan dit brood ook altijd een klein beetje weken met water (doe ik altijd), maar is niet echt nodig.
  5. Doe dit allemaal in een kom en mix het geheel terwijl je beetje bij beetje de olie en azijn eraan toevoegt, zo bekom je een dikkere soep.
  6. Serveer deze koude soep met de verkruimelde eieren, stukjes serrano ham en in partjes gesneden brood.
  7. In plaats van de serrano ham wordt ook heel dikwijls tonijn gebruikt en stukjes tomaten.
Eet smakelijk!