Tuesday, June 28, 2011

Vijgenbrood

Hier in het zuiden van Spanje is dit vijgenbrood één van de vele gezonde tussendoortjes.  Het heeft een rijke bron van voedingsvezels en is een zeer goed hulpmiddel bij constipatie. De vele zaadjes hebben een gunstig effect op de spijsvertering.

Het vijgenbrood bevat vooral  magnesium, calcium, ijzer en vitaminen A, B1 en C. Het bevat ook veel koolhydraten in de vorm van suikers, hierdoor krijgt het vijgenbrood een hoge energie waarde. Ongeveer 260 caloriën per 100 gram (zo'n 7 appels), dus zijn we beter zuinig met de inname ervan.

Samen met een stuk geiten-of schapenkaas en versgebakken brood is het vijgenbrood een volwaardige maaltijd . In vroegere dagen werd het hier in Spanje vooral met de Kerstdagen gegeten, maar nu kan je het gedurende het hele jaar verkrijgen.

Vijgenbrood
Ingredienten voor het vijgenbrood
 • Gedroogde vijgen
 • Gepelde amandelen
 • Gemalen kruidnagel
 • Sesamzaadjes
 • Anijszaadjes
 • Honing
 • Anijslikeur of Brandy
Bereiding van het vijgenbrood
 1. Verwijder het steeltje van de gedroogde vijgen en snij ze in hele kleine stukjes.
 2. Toast de amandelen, hak ze fijn en voeg ze bij de vijgen.
 3. Maal nu alles heel fijn in een food processor.
 4. Vermeng met de gemalen kruidnagel, sesamzaadjes en anijszaad. Roer alles heel goed om.
 5. Voeg er desgewenst wat droge brandy of anijslikeur en honing aan toe, dit zorgt ervoor dat je  het geheel beter kunt vermengen. Niet teveel of het vijgenbrood wordt veel te plakkering.
 6. Maak er nu broodjes van en rol ze even door de bloem wil je niet dat ze overal aan vast kleven.
Wanneer we een lange wandeling maken hier in de bergen is het vijgenbrood één van de voedingsbronnen die we steeds bij ons hebben, samen met wat noten en rozijnen geeft het voldoende energie om een hele dag op pad te gaan. Zo hebben we onze vitaminen en andere mineralen in een klein doosje bij ons.