Friday, November 11, 2011

Korma van Bloemkool, Aubergine en Bonen - Indische Keuken

Korma van Bloemkool, Aubergine en Bonen
You can find the translation of this wonderful dish at the bottom. Enjoy it, it's very yummy!

Hier bij ons in de keuken wordt er heel veel gekookt met Indische kruiden en specerijen. Ik vind de smaak en de geur van deze kruiden en specerijen zoals koriander, gember, kardemom, kaneel, kurkuma... overheerlijk! En ze zijn ook nog eens goed voor de gezondheid, gember bijvoorbeeld zorgt voor een goede vertering van het voedsel, terwijl kaneel je verwarmt. Deze Korma van Bloemkool, Aubergine en Bonen is dan ook een weldaad voor je lichaam.

Ingredienten voor de Korma van Bloemkool, Aubergine en Boontjes
  • 85 gram cashewnoten
  • 11/2 soeplepel pasta van look en gember
  • 200 ml water
  • 55 gram ghee of 4 soeplepels plantaardige olie
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 5 kardemom zaaddozen
  • 1 stokje kaneel
  • 1/4 koffielepel gemalen kurkuma
  • 250 ml room (eventueel soya room)
  • 140 gram aardappelen, geschild en in blokjes van 1 cm
  • 140 gram bloemkoolroosjes
  • 1/2 koffielepel garam masala
  • 140 gram aubergine in blokjes gesneden
  • 140 gram bonen in stukjes van 1 cm gesneden
  • munt, koriander of peterselie, fijngehakt om te versieren
Bereiden van de Bloemkool, Aubergine en Bonen
pasta van look, anacardos en gember
  1. Neem een grote pan, zet die op een hoog vuur en voeg de cashewnoten erbij. Zet het deksel op de pan, maar roer toch af en toe goed om zodat de noten niet verbranden. Doe ze in een afzonderlijk kommetje zodra ze mooi donkerbruin zijn om af te koelen.
  2. Eens de cashewnoten zijn afgekoeld doe ze dan in een molentje om ze fijn te malen samen met de knoflook en gember. Voeg hierbij enkele soeplepels water om een pasta te bekomen die goed smeuïg is.
  3. Doe de helft van de ghee of de plantaardige olie in een grote kookpot en fruit de ui op een middelmatig vuur. Schep de pasta eronder en kook nog eens 5 minuten.
  4. Voeg nu de kardemom zaaddozen, het kaneelstokje doormidden gesneden en de kurkuma erbij. Roer goed om en laat eventjes doorkoken vooraleer je de room en de rest van het water eraan toe voegt.
  5. Laat 5 minuten verder koken op klein vuurtje en blijf af en toe goed omroeren.
  6. Nu mogen de aardappelen, de bloemkool en de garam masala onder de saus geroerd worden. Laat terug 5 minuten doorkoken vooraleer je er ook de aubergine en de groene bonen eraan toevoegt.
  7. Laat alles nu verder koken tot de groenten zacht zijn, roer af en toe om. Wanneer je merkt dat de korma aan de pan gaat kleven, voeg dan een beetje water toe en roer goed om.
  8. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout en serveer met de fijngesneden munt, koriander of peterselie.
Heb je nu geen cashewnoten in huis, probeer het dan eens met andere noten, wat de kruiden betreft, deze zou ik zo laten want het zijn die die de typische smaak geven aan deze Korma van Bloemkool, Aubergine en Bonen. Eet smakelijk!

Korma of Cauliflower, Eggplant and Beans
Here in my kitchen we love to cook with Indian spices and herbs. I love the taste and how they smell, like coriander, ginger, cardamom, cinnamon, turmeric...fantastic! And above all they are very good for your health. For example ginger is good for the digestion while cinnamon warms you up. So this Indian Korma dish benefits your body.


Ingredients to make this Korma dish

  • 85 gram of cashew nuts
  • 1 1/2 tablespoon of garlic and ginger paste
  • 200 ml of water
  • 55 gram of ghee or 4 tablespoons of vegetable oil
  • 1 big union, chopped
  • 5 cardamom pods
  • 1 cinnamon stick
  • 1/4 teaspoon ground turmeric
  • 250 ml of cream (you can use soy cream also)
  • 140 gram of potatoes, peeled and cut into cubes of 1 cm
  • 140 gram of cauliflower florets
  • 1/2 teaspoon of garam masala
  • 140 gram of eggplant, cut into little cubes
  • 140 gram of green beans, cut into pieces of 1 cm
  • fresh mint, coriander or parsley to decorate the dish

How do you prepare this Korma dish

  1. Take a large pan, put on a high heat and add the cashew nuts to it. Put the lid on the pan, but still stirring occasionally so that the cashew nuts do not burn. Once they have a beautiful brown color, put them into bowl to cool down.
  2. Once the cashew nuts have cooled down you have to grind them. Put the ground cashew nuts, two cloves of garlic, 2 tablespoons of water and the ginger powder into a mortar and make a paste.
  3. Add half of the ghee or vegetable oil in a large saucepan and sauté the onion a couple of minutes. Than add the garlic paste and cook for 5 more minutes.
  4. Now you add the cardamom, cinnamon and the turmeric. Stir well and let boil for a while before you add the cream and the rest of the water. Cook it for 5 more minutes and stir well.
  5. Add the potatoes, the cauliflower and the garam masala. Cook again for 5 minutes before you also add the eggplant and the green beans.
  6. Continue cooking until the vegetables are tender. When you notice that the korma sticking to the pan, add a little bit of water and stir well.
  7. Season the dish with salt and ground peper and serve it with the fresh mint, coriander or parsley.
If you do not have the cashew nuts, you can try it with other too. Enjoy the dish!