Tuesday, November 15, 2011

Pasta met Pompoensaus

Pasta met Pompoensaus
De tijd van de pompoenen en de kalabassen is terug aangebroken dus we kunnen naar hartelust experimenteren met deze lekkernij. Deze pasta met pompoensaus (voor 4 personen) staat regelmatig op het menu bij ons en is een heerlijk vegetarisch gerecht dat je lichaam verwarmt op koude dagen. Pompoenen bevatten veel caroteen dat onze ogen ten goede komt, ook is het een rijke bron van ijzer, vitamine B2 en vitamine C.

Ingredienten voor de Pasta met Pompoensaus
 • 55 gram goede boter, ghee of reuzel zonder zout
 • 1 grote ui of enkele chalotjes fijn gesneden
 • 800 gram butternut kalabas
 • vers gemalen nootmuskaat
 • 350 gram pasta
 • 200 ml room of soya room
 • 4 eetlepels vers gemalen Parmesaanse kaas
 • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
 • stukje vers gemalen gember
 • zout en vers gemalen zwarte peper
Bereiding van de Pasta met Pompoensaus
 1. Smelt de boter, ghee of reuzel op laag vuur in een kookpot met dikke bodem en voeg de fijngesneden ui eraan toe. Strooi er een beetje zout over en laat ongeveer 25 a 30 minuten afgedekt verder stoven. Roer wel regelmatig om aanbranden te voorkomen. 
 2. Schil de flessenkalabas en ontdoe deze van zijn pitten. Snij de butternut is stukjes van ongeveer 1 cm en voeg deze bij de ui. Doe het deksel op de kookpot en laat 45 minuten verder stoven. Terug hier af en toe goed omroeren is de boodschap.
 3. Ondertussen kan je in een andere kookpot water aan de kook brengen om de pasta te koken. Wanneer het water kookt, pasta toevoegen en terug ongeveer 10 minuutjes laten koken of totdat de pasta beetgaar is.
 4. Giet de pasta door een vergiet en laat deze goed uitlekken maar bewaar 150 ml van het kookvocht want we hebben deze nodig voor later.
 5. Wanneer de pompoensaus gaar is, giet dan de room erbij en roer goed om. Voeg tegelijkertijd de fijngehakte peterselie, de gemalen verse gember en de Parmesaanse kaas eraan toe en breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout.
 6. Wanneer de pompoensaus te zwaar is doe dan een gedeelte of alles van het kookvocht van de pasta erbij en roer goed om.
 7. Laat nog een keer aan de kook komen terwijl je goed omroert.
 8. Direct serveren met een kommetje gemalen Parmesaanse kaas om te bestrooien.
Voor mensen die niet van room houden, deze kan je altijd vervangen door melk, maar gebruik dan wel de helft van de hoeveelheid. Je kan de blokjes pompoen heel laten of de saus door de passe vite draaien wil je een meer smeuïge saus bekomen. Ook kan je de boter, ghee of reuzel vervangen door een plantaardige olie bijvoorbeeld olijfolie. En voor wie niet van vegetarisch houdt, bak 250 gram rauwe ham in blokjes enkele minuutjes in een pan en bestrooi de pasta met pompoensaus ermee.

Veel succes!