Tuesday, February 14, 2012

Eendemosselen of Percebes

Eendemosselen
Eendemosselen of Percebes in het Spaans kan men maar één keer per jaar verzamelen in Galicië tijdens de wintermaanden. Ze zijn nu volop in Spanje verkrijgbaar. Alleen als de rotsbanken, waar de eendemossel zich aan vasthecht, bij zeer extreme eb droog komen te liggen, dan pas kunnen de eendenmosselvangers of percebeiros aan hun riskante onderneming beginnen. Ze moeten zeer voorzichtig te werk gaan, want de Atlantische Oceaan kan hier haar golven genadeloos tegen de rotsen laten beuken.

De eendemosselen groeien in groepjes bij elkaar en je kan ze vooral aantreffen aan de rotsige kusten van Spanje en Portugal.
Ze behoren bij de familie van rankpotigen, die op hun beurt deel uitmaken van de kreeftachtigen. Eendemosselen groeien op een voetje en het is dit voetje dat vooral eetbaar is. Er is helemaal geen verwantschap met de mosselen die we kennen of andere weekdieren.

Hoe maak je eendemosselen of percebes klaar?
  • Meestal worden eendemosselen al gekookt aangeboden, is dit niet het geval dan moet je ze zelf in gezouten water of in zeewater koken.
  • Spoel de eendemosselen en doe ze in een pan met voldoende gezouten water of indien mogelijk zeewater.
  • Voeg enkele laurierbladeren eraan toe en laat het water tot kookpunt komen.
  • Eenmaal het water kookt laat je de eendemosselen nog 2 minuutjes doorkoken. Niet langer anders worden ze taai.
  • Giet het water af en dien onmiddellijk op met eventueel een dipsaus of alioli.
Ik had dit nog nooit eerder gezien, ze doen me denken aan lange tenen van één of ander salamandertje, maar dat zal mijn fantasie wel zijn denk ik ;-).
Wie heeft dit al gegeten?