Thursday, February 9, 2012

Tapas "The way of Life" in Spanje Deel 1

Wanneer je aan Spanje denkt, dan denk je aan tapas, manzanilla (soort sherry) en vino tinto (rode wijn). Ja, de vele heerlijke tapas zijn niet weg te denken uit deze mediterraanse keuken. Tapas gaan eten brengt mensen bij elkaar, eventjes ontsnappen aan de dagelijkse bezigheden en vooral genieten van het eten en het gezelgschap.

Champignons of Oesterzwammen in de Look
Ingredienten

 • 250 gram champignons of oesterzwammen
 • 3 teentjes knoflook
 • 100 ml olijfolie
 • klein glaasje droge sherry of manzanilla
 • verse peterselie of koriander 
 • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

 1. Snij de champignons in schijfjes of trek de setas in lange dunne repen uit elkaar:
 2. Verwarm de olijfolie in de pan samen met het zout en de versgemalen zwarte peper.
 3. Voeg er de hele fijne gesneden knoflook aan toe en laat eventjes sudderen.
 4. Nu kan je er de setas of champignons aan toe voegen. Na 3 minuutjes voeg je er ook de sherry aan toe en laat je alles zachtjes stoven totdat de champignons of setas klaar zijn.
 5. Je kan er als versiering verse peterselie of koriander over strooien, maar dit hoeft niet.
 6. Opdienen met brood.

Mijn eigen variatie op de champignons met heerlijke hartige pannenkoeken. Hier vind je het recept van de pannenkoeken uit mijn moeders kookboek. Enkel de suiker weglaten, anders heb je zoete pannenkoeken.

Filetitos
Filetitos zijn dunne lapjes ossenhaas vlees van de lende, je hebt ook filetitos van varkensvlees. Wanneer je hier in Spanje in de vele barretjes een filetito vraagt dan krijg je meestal een klein broodje met een dun gesneden lapje vlees ertussen. Meestal doen ze er ook nog een soort saus bij of enkele groenten, vooral paprika. Het is telkens weer anders en iedere bar heeft zijn specialiteit.

Maar je kan de filetitos ook gewoon als lapje serveren met een stukje brood erbij. Hiervoor bak je het vlees met olijfolie en zout en verse gemalen zwarte peper aan beide kanten. Versier met peterselie.