Friday, March 2, 2012

Confituur van Cactus vijgen

Cactusvijgen
De soort cactus vijgen die ik hier gebruik zijn de vruchten van de grote schijfcactus. Die zie je hier overal in het zuiden van Spanje aan de kant van de weg en op steile hellingen. Het is een mooi zicht wanneer de bloemen ervan in bloei staan en ook wanneer de cactus vijgen in september, na een warme zomer, oranje rood beginnen te kleuren.

Ingredienten voor Confituur van  Cactus vijgen

  • 1 kg cactusvijgen
  • 500 gram suiker
  • sap van 1 citroen

Confituur van cactusvijgen
Bereiding van de Confituur van Cactus vijgen

  1. Schil de cactusvijgen, doe hiervoor wel handschoenen aan want ze zitten vol kleine, akelige stekeltjes. Je kunt ze ook gepeld verkrijgen op de vele marktjes hier in het zuiden of gewoon langs straat.
  2. Snij ze vervolgens in stukken en doe ze in een pan samen met de suiker en het citroensap.
  3. Laat koken tot de stukken cactusvijgen uit elkaar beginnen te vallen en doe ze dan door de passe-vite. Zo blijven de vele zaadjes achter en behoud je alleen het sap en vruchtvlees.
  4. Doe het sap en het vruchtvlees van de cactusvijgen terug in de pan en laat verder koken, onder voortdurend roeren, totdat de confituur dik genoeg is. 
  5. Vul deze confituur van cactusvijgen heet in de jam potten en sluit direct af.
Deze Confituur van cactusvijgen is heerlijk op een toast, doorheen versgemaakte yoghurt of als versiering op een taart. De cactusvijgen bevatten ijzer en zeer veel vitamine C. Deze confituur heeft een mooie oranje kleur en is vanzelf al lekker zoet.