Wednesday, May 16, 2012

Het principe van de hooikist

het principe van de hooikist
Met het principe van de hooikist kan je heel wat besparen op je gas of elektriciteit. Zo kook ik reeds een aantal jaren mijn rijst, pasta en laat ik ook mijn aardappelen verder gaar worden. In de zomer is het aangenaam vooral omdat het dan veel te warm is om echt te staan koken in de keuken hier in het zuiden van Spanje. Met temperaturen van boven de 40 graden C heb ik daar dan echt geen zin in en in de winter is het een aangename besparing op de gasflessen die we hier wekelijks moeten aanvoeren om te koken, te douchen en ons warm te houden.

Rijst garen in hooikist
Moet het dan persé een echte hooikist zijn?
Bijlange niet, ik pas het principe van de hooikist toe met een doodgewoon fleece deken. Onderaan leg ik twee houten onderzetters zodat het deken niet verschroeit van de warmte. Daarop zet ik de kookpot die ik vervolgens in het deken wikkel en klaar is kees. 3 uurtjes aan de kant zetten en je rijst is gaar, zonder te kleven. Oja, en in de winter gebruik ik gewoon twee fleece dekens, werkt net zo goed!

Gegaarde rijst in hooikist zonder te kleven
Hoe maak je rijst zonder te kleven?


  1. Neem één kop rijst (in dit geval basmati) en doe deze in een klein pannetje.
  2. Voeg er anderhalve kop water bij.
  3. Tot kookpunt laten komen en halve minuut laten doorkoken met het deksel op de pan.
  4. De pan in het fleece deken wikkelen zoals hierboven wordt beschreven.
  5. Drie uur aan de kant zetten en je rijst is klaar, zonder dat deze kleeft. Voor volkoren rijst wacht je 3 tot 5 uur.

Je kunt natuurlijk van een mooie houten kist of zelfs een kartonnen doos zelf een hooikist maken. Je moet er alleen voor zorgen dat er rondom je pot genoeg isolatie zit zodat je gerecht lekker verder kan garen. Op deze manier kunnen jullie heel wat besparen aan gas of elektriciteit, geloof me maar. Laat jullie fantasie de vrije loop en zie hier een hooikist die de vrouwen in Chili gemaakt hebben. Is dit niet fantastisch!
Zo bespaar je tot 50% op je gas en elektriciteitsrekening!