Friday, October 7, 2011

Appelcake

Appelcake
Toen onze dochter Carmela nog klein was hadden we een boekje en dat heette "Kasper de Bakker", nu weet ik niet meer wie de schrijver was. Het boekje hebben we niet meer, maar het recept heb ik wel overgeschreven in mijn kookschrift en het wordt nog steeds gebruikt. Deze appelcake is heel makkelijk om samen met de kinderen te maken en ook grote mensen laten deze lekkere appelcake niet aan hun neus voorbijgaan.

Ingredienten voor de Appelcake

  • 75 gram gesmolten boter
  • 200 gram suiker (ik doe iets minder 150 gram)
  • 2 eieren
  • 300 gram meel
  • 11/2 theelepel bakpoeder
  • (ik gebruik ook heel dikwijls zelfrijzend bakmeel, zo hoef je geen bakpoeder te gebruiken)
  • 2 theelepels vanillesuiker
  • 1 dl melk
  • paneermeel voor de bakvorm, zo komt je cake makkelijk van de bodem los
Bereiding van de Appelcak
  1. Verwarm de oven voor op 175ºC.
  2. Smelt de boter in een pannetje op een laag vuur.
  3. Smeer met deze boter de bakvorm in en bedek hem met het paneermeel.
  4. Breek nu de eieren in een kom en doe deze met de suiker en vanillesuiker in een kom. Meng goed tot de suiker is opgelost.
  5. Nu meng je er de rest van de gesmolten boter en de melk erbij.
  6. Meng beetje bij beetje de bloem en bakpoeder eronder of het zelfrijzend bakmeel en mix tot je een luchtige cakedeeg bekomt.
  7. Schil drie appels en doe deze in stukjes en meng ze onder het deeg.
  8. Doe het appelcake beslag in de bakvorm en plaats deze ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven.
  9. Serveren warm of koud en ook heerlijk met een bolletje ijs erbij. Yummie!!!

Deze cake kan je ook zonder appel bereiden en je kan er in plaats van appel eens banaan aan toevoegen. Of de helft banaan en de helft appel, allemaal even lekker!