Uien confituur |
Hoe kwam de ui in Europa terecht
Vanuit India is de ui naar Griekenland en Egypte gebracht, het waren de Romeinen die ervoor gezorgd hebben dat de ui in Europa snel bekend werd. Nu wordt de ui in allerlei bereidingen gebruikt in de keuken en wie kan er zich een stoofpot voorstellen of soep zonder de heerlijke smaak van ui?
Hoe verkrijg je een mildere smaak bij uien
De uien hebben een tamelijke sterke geur en smaak, maar éénmaal de ui wordt verhit is de smaak al heel wat milder en soms zelfs zoet. Je kunt ook de smaak milder maken door de uien eerst in stukken te snijden, vervolgens te overgieten met heet water en ze te laten uitlekken. Dit is ideaal om er een jam van te maken die heerlijk smaakt bij steak, fondue, lamsvlees en paté.
De ui leent zich uitstekend voor bereidingen zoals
- Stoofpotjes
- Soepen
- Confituur
- Groenteschotels
Wat heb je nodig om uienconfituur te bereiden
- 500 gram uien
- 3 eetlepels echte boter (of ghee)
- 1/4 liter rode wijn
- 3 eetlepels honing of suiker
- 2 eetlepels rode wijnazijn
Hoe maak je deze heerlijke uienconfituur
- Hak de uien grof en blancheer de stukken ongeveer 2 minuten. Giet ze af in een vergiet.
- Verwarm de boter of ghee in een pan en fruit de uien tot ze goed glazig en gaar zijn.
- Voeg nu de wijn, de wijnazijn, de honing of suiker toe en laat alles inkoken tot het een dikke massa is geworden.
- Breng eventueel op smaak met een weinig zout.
- Serveren bij paté, maar ook heel lekker als dipsaus bij een lekkere steak.
Deze uienconfituur is één week houdbaar in de koelkast. Wil je toch meer jam maken, dan kan je ervoor kiezen om hem daarna te stereliseren of te wecken. Het is wel aan te raden om suiker te gebruiken voor het wecken in plaats van honing.