Tuesday, June 28, 2011

Vijgenbrood

Hier in het zuiden van Spanje is dit vijgenbrood één van de vele gezonde tussendoortjes.  Het heeft een rijke bron van voedingsvezels en is een zeer goed hulpmiddel bij constipatie. De vele zaadjes hebben een gunstig effect op de spijsvertering.

Het vijgenbrood bevat vooral  magnesium, calcium, ijzer en vitaminen A, B1 en C. Het bevat ook veel koolhydraten in de vorm van suikers, hierdoor krijgt het vijgenbrood een hoge energie waarde. Ongeveer 260 caloriën per 100 gram (zo'n 7 appels), dus zijn we beter zuinig met de inname ervan.

Samen met een stuk geiten-of schapenkaas en versgebakken brood is het vijgenbrood een volwaardige maaltijd . In vroegere dagen werd het hier in Spanje vooral met de Kerstdagen gegeten, maar nu kan je het gedurende het hele jaar verkrijgen.

Vijgenbrood
Ingredienten voor het vijgenbrood
  • Gedroogde vijgen
  • Gepelde amandelen
  • Gemalen kruidnagel
  • Sesamzaadjes
  • Anijszaadjes
  • Honing
  • Anijslikeur of Brandy
Bereiding van het vijgenbrood
  1. Verwijder het steeltje van de gedroogde vijgen en snij ze in hele kleine stukjes.
  2. Toast de amandelen, hak ze fijn en voeg ze bij de vijgen.
  3. Maal nu alles heel fijn in een food processor.
  4. Vermeng met de gemalen kruidnagel, sesamzaadjes en anijszaad. Roer alles heel goed om.
  5. Voeg er desgewenst wat droge brandy of anijslikeur en honing aan toe, dit zorgt ervoor dat je  het geheel beter kunt vermengen. Niet teveel of het vijgenbrood wordt veel te plakkering.
  6. Maak er nu broodjes van en rol ze even door de bloem wil je niet dat ze overal aan vast kleven.
Wanneer we een lange wandeling maken hier in de bergen is het vijgenbrood één van de voedingsbronnen die we steeds bij ons hebben, samen met wat noten en rozijnen geeft het voldoende energie om een hele dag op pad te gaan. Zo hebben we onze vitaminen en andere mineralen in een klein doosje bij ons.

Friday, June 24, 2011

Alioli

Halfweg de Alioli
De pittige knoflooksaus uit het zuiden of Alioli wordt oorspronkelijk in de vijzel met een houten stamper klaargemaakt. Zo doe ik het ook want ik hou ervan om de recepten op hun traditionele manier te bereiden. Het originele recept wordt enkel klaargemaakt met een snuifje zout en eventueel nog wat citroensap.

Het originele Alioli recept
  • 3 grote tenen knoflook, grof gehakt
  • 1/4 tot 1/2 tl zout
  • 1,12-2,5 dl olijfolie extra virgen
  • citroensap naar keuze
Bereiding van de pittige Alioli
  1. Pel de verse knoflooftenen en snij ze in stukken.
  2. Doe ze in de vijzel met het zout en stamp de look tot een grove pasta.
  3. Voeg nu beetje bij beetje de olijfolie eraan toe en blijf goed roeren met de houten stamper.
  4. Op het laatste kan je er een beetje citroensap aan toevoegen wil je de knoflooksaus een blekere tint geven.
Deze Alioli kan je serveren bij allerlei visgerechten, bij gegrild vlees en groente en is ook heerlijk bij rijstgerechten. Samen met een witte droge wijn is dit terug een recept om je vingers bij af te likken.

De Traditionele Porra van Antequera (Zuid-Spanje)

In het Zuiden van Spanje maken ze in de zomer van die overheerlijke koude soepen klaar. Eén daarvan is de Traditionele Porra van Antequera. Deze soep is zachter van smaak dan de gazpacho en heeft een dikkere substantie. Vraag wel voor een Porra en niet naar een Porro (dit is een joint), is mij eens overkomen, de ober vond dit wel grappig. Na 4 1/2 jaar in Spanje lukt het me nog steeds om de o en a door elkaar te husselen.

Ingredienten voor de Traditionele Porra van Antequera
  • 1 kg tomaten
  • 2 paprika's
  • 2 tenen knoflook
  • 3 gekookte eieren
  • 150 gr serrano ham in fijne blokjes
  • 3/4 glas olijfolie extra virgen
  • 2 lepels witte wijnazijn of sherry-azijn
  • zout naar smaak
  • een paar sneden brood van de dag ervoor
Bereiding van de Traditionele Porra van Antequera
  1. Spoel de tomaten en verwijder de schil en ontdoe ze van de zaden. Snij ze in stukken.
  2. Was de paprika en ontdoe deze van de zaadlijsten. Snij ook deze in stukken.
  3. Pel de knoflooktenen en snij in grove stukken.
  4. Verkruimel het brood in kleine stukjes. Je kan dit brood ook altijd een klein beetje weken met water (doe ik altijd), maar is niet echt nodig.
  5. Doe dit allemaal in een kom en mix het geheel terwijl je beetje bij beetje de olie en azijn eraan toevoegt, zo bekom je een dikkere soep.
  6. Serveer deze koude soep met de verkruimelde eieren, stukjes serrano ham en in partjes gesneden brood.
  7. In plaats van de serrano ham wordt ook heel dikwijls tonijn gebruikt en stukjes tomaten.
Eet smakelijk!

Wednesday, June 22, 2011

Verschil tussen de gewone Vijgen en Brevas

Ze zijn er weer de "Brevas"! Die lekkere, grote aromatische vijgen van het voorjaar. Ik vind ze overheerlijk als nagerecht met yoghurt of als een gezond tussendoortje. Ze zitten boordevol vitaminen en mineralen en hebben een zeer goede laxerende werking. Maar wat is nu het verschil tussen de gewone Vijgen en Brevas?

Wat zijn nu "Brevas"?
Brevas zijn de vijgen die in het voorjaar worden geoogst en dan nog alleen in streken waar de temperatuur in de winter niet onder het vriespunt gaat. De vijgen die zich in de herfst niet helemaal ontwikkelen blijven aan de boom hangen tot het volgende voorjaar waar ze uitgroeien tot grote, vlezige vijgen met een sterk aroma.

Wat zijn de gewone vijgen?
De gewone vijgen zijn de vijgen die men in het najaar oogst (tweede oogst van het jaar).Vanaf eind augustus tot begin oktober. Ze zijn veel kleiner dan de brevas en het vruchtvlees is heerlijk zoet van smaak. Wanneer je een rijpe vijg zo van de boom plukt in september is het net alsof je die rechtstreeks uit je confituurpot haalt, zo zoet zijn ze. Onze hond is hier ook ontzettend verlekkerd op! Eet er vooral niet teveel want ze zijn enorm laxerend!

Eet een gezonde snoep, eet een vijg!

Gerelateerde posts:
Vijgenbrood

Monday, June 20, 2011

Verzameling van Recepten

Ik vond het hoog tijd worden om mijn recepten eens allemaal te verzamelen op één en dezelfde blog. Enkele onder jullie zullen me heel zeker kennen van "Bij Tante Tuut op de koffie".  Natuurlijk blijf ik verder schrijven op deze blog, vanaf oktober ben ik er terug helemaal klaar voor, nu heb ik een zomerstop ingelast omdat ik alles eens goed op een rijtje wou zetten.

Lekker eten koken zit bij ons helemaal in de familie en ik heb al heel wat recepten geschreven op verschillende blogs. Die ben ik nu allemaal aan het bundelen om hier een algemeen overzicht te krijgen van al dat lekkers.

Momenteel woon ik met mijn gezin in Spanje. Mensen die specifieke, typische Spaanse gerechten willen kunnen me altijd een mailtje sturen. Suggesties van allerlei aard zijn altijd welkom!

Ik wens jullie veel leesplezier, maar vooral veel kookplezier!
Groetjes van Trudis

Gerelateerde posts:
Porra van Antequera